sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

MH-luonnekuvaus

Pitkin kevättä olin katsellut Virkusta järjestettäviä MH-luonnekuvauksia, sillä toiveissa ja ajatuksissani oli saada Leialle kuvaus suoritettua kahden ikävuoden lähestyessä. Kävin katsomassa noin puolitoista vuotta sitten Sennan MH-kuvauksen ja mietin jo silloin, että olisi mukava käydä Leiankin kanssa MH-luonnekuvauksessa saamassa vähän mielikuvaa siitä mitä luonnetestiltä voi odottaa myöhemmin. Olen alusta asti miettinyt, että luonnetestille sopiva aika voisi olla 3-4 vuoden iässä, joten nyt kahden vuoden kieppeillä oli hyvä hetki päästä MH-kuvaukseen.

Kuvauksia ei harmillisesti tänä keväänä Keski-Suomen alueelle juurikaan ollut suunnitteilla, joten ajattelin että jos parin sadan kilometrin säteeltäkin paikan saisimme olisi se ihan hyvä. Ilokseni sainkin täsmällisellä keskiyön ilmoittautumisella Leialle paikan Suomen Lancashire heeler yhdistyksen järjestämään MH-kuvaukseen Mäntsälään sunnuntaille 17.4. Vaikka matkaa kertyikin hiukan ajateltua enemmän, ajattelin että parempi mennä nyt kun mahdollisuus on, sillä ikää oli sopivasti ja todennäköisesti Leian seuraava juoksu alkaa touko-kesäkuulla, jolloin ei kuvaukseen ole asiaa.

Ennen omaa vuoroamme ehdimme tutustua yhden heeleriuroksen kuvausta seuratessamme Mäntsälän koirakerhon koulutuskentälle rakennettuun kuvausrataan ja kuvauksen kulkuun. Pidin testipaikasta kovasti ja mielestäni rata toimi erinomaisesti. Leian vuoron lähestyessä tunsin kuitenkin jännityksen kasvavan kovasti, vaikka kasvattaja olikin lohduttanut ajatuksiani sillä, että nyt jos koskaan oli edessä tilanne, jonka tapahtumille en voisi yhtään mitään joten jännittäminen olisi täysin turhaa. Jännitys onneksi hälveni kunhan kävelimme kuvauksen ohjaajan luo ja kuvaus käynnistyi.


Sampo pääsi kuvaamaan Leian suorituksen kokonaisuudessaan ja vieläpä sopivan läheltä jokaista suorituspaikkaa, joten videosta on oikeasti iloakin. Kuvaus meni kokonaisuudessaan todella hienosti, eikä Leialle varmasti jäänyt traumoja radan tapahtumista. Päinvastoin taisi vain miettiä, että johan oli hassu lenkki!

Mielestäni MH-kuvaus oli varsin mukava tapa nähdä nuoren koiran sosiaalisuutta, rohkeutta, reaktioita ja palautumista erilaisista tilanteista. MH-kuvaus on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuormittava kuin luonnetesti, joten siksikin se sopii hyvin nuoremmillekin koirille. Ikäraja MH-kuvaukseen on 18 kuukautta ja ainakin Leian kohdalla viikkoa vajaa 2 vuotta oli oikein ovallinen ikä kuvauksessa käymiseen. Hauska päivä kokonaisuudessaan ja voin kyllä suositella MH-kuvauksessa käyntiä muillekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti