maanantai 7. huhtikuuta 2014

Pentuseminaari 5.4.

14 päivää laskettuun aikaan...


Ellulla on laskettuaika jo viikon kuluttua, joten jännittävät ajat ovat jo ihan nurkan takana. Mammojen vatsat sen kun kasvaa, toivottavasti sieltä tulisi tasaisesti uros- ja narttupentuja molemmille äitikoirille. Facebookissa on käyty kovaa spekulaatiota siitä, mikä tulee olemaan lopullinen pentusumma. Veikkaukset ovat pysyneet tasaisesti yli 10 pennussa yhteensä, kun molemmat pentueet lasketaan yhteen, hurjimmat ovat kuitenkin veikkailleet 15-16 pentua (Piian kauhuksi)! Toivottavasti 2 viikon päästä ollaan tässä asiassa jo paljon viisaampia ja uusi pyörremyrsky on talossa.

Pikku C:t ja W:t, eli pyörremyrsky (11pentua) vuonna 2009
Odotuskuulumisista onkin hyvä siirtyä muistelemaan viime lauantaita. Helmikuun lopulla Piia linkkasi mulle mainoksen Mia Skogsterin Pentuseminaarista huhtikuulla. Seminaarin mainoksessa päivää kuvailtiin näin: "Hyödynnä koiran elämän ensimmäinen ja koulutuksellisesti tärkein vuosi parhaalla mahdollisella tavalla. Pentuseminaarissa keskitytään ensin ohjaajien ja sen jälkeen pentujen opettamiseen. Seminaarissa kerrotaan miten pentu opetetaan motivoitumaan ohjaajan kanssa työskentelystä ja miten hyvän suhteen ja oikean tunnetilan rakentaminen tottelevaisuuteen tapahtuu. Mitkä liikkeet on hyvä opettaa pennulle ensimmäiseksi, millaisia valmiuksia pennulle voi opettaa ennen varsinaisia kisaliikkeitä ja missä liikkeissä on järkevää odottaa pennun kehittymistä." Mia Skogster on voittanut malinoisinsa kanssa maailman mestaruuden suojelussa ja luennoi nykyään ympäri maailman koirien tottelevaisuudesta.

Luettuani mainoksen läpi, ilmoittauduin saman tien seminaariin. Mietin, että tuleepa pentu nyt tai ei, niin seminaarista saan silti varmasti paljon irti ja oppi ei todellakaan mene hukkaan. Odotukseni päivästä olivat lähtökohtaisesti melko korkealla, sillä olin kuullut paljon hyvää Miasta luennoitsijana ja hänen seminaariensa erinomaisuudesta.

Lauantaina suuntasin aamulla yhdeksän aikaan kohti PiskiPajaa, jossa seminaari pidettiin. Onneksi navigaattori oli apuna johdattamassa minut Kumpulasta, jossa viikonloppua vietimme, Kirkkonummen Veikkolaan. Ilman navia olisi paikalle löytäminen voinut jäädä haaveeksi, mutta onneksi nyt löysin suoraan perille. Yllätyin siitä, miten paljon paikalle oli ilmoittautunut osallistujia. Selvästi Mian seminaarit ovat kysyttyjä ja kiinnostavat muitakin kuin vain minua.

Seminaari alkoi teoriaosuudella. Mia kertoi erittäin ymmärrettävästi miten pennuille voidaan opettaa motivaatiota ruoan avulla ja kuinka hyvää suhdetta rakennetaan ohjaajan ja pennun välille. Kun pentu on motivoitunut tekemään ja palkkaantuu ruoasta, sille voidaan alkaa opettamaan liikkeitä ruoan avulla. Mia myös perusteli hyvin, miksi joitain liikkeitä on helpompi/parempi opettaa ruoalla ja toisia liikkeitä saaliin eli lelun avulla. Mia painotti sitä, että pentuaikana huolellisesti tehty koulutuksen pohjatyö on avain tehokkaampaan koulutettavuuteen vanhempana. Pennun viettien kehittämisestä on hyötyä mitä lajia tahansa harrastettaessa.

Teoriaosuuden jälkeen Mia näytti koulutusesimerkkejä oman kolmikuisen malinoispentunsa kanssa. Sen jälkeen vuorossa oli kahdeksan etukäteen valitun esimerkkikoirakon (pentujen iät 4-12kk) ongelmien tarkastelua ja ratkaisujen etsintää. Esimerkkikoirakoiden avulla näytettiin muun muassa oikeaoppista leikkimistä eli saalisvietin vahvistusta, seuraamisen opetusta ja noudon alkeita. Päivä alkoi aamulla 10 ja päättyi vähän ennen ilta kuutta. Vaikka seminaari oli pitkä, se oli silti todella antoisa ja opettava. Koko päivän kirjoitin muistiinpanoja niin paljon kuin ehdin, jotta varmasti muistaisin myös seminaarin jälkeen käsitellyt asiat.

Pikku-Näpsä
Tietoa tuli niin paljon, että oli täysin mahdotonta sisäistää kaikkea siltä istumalta. Onneksi tässä on nyt jokunen viikko aikaa lukea muistiinpanoja läpi ja tehdä kuivaharjotteita ennen pennun tuloa! Toivon mukaan 9 viikon kuluttua pääsen soveltamaan oppeja vihdoin käytännössä :)

Sisun kanssa on onneksi myös saanut harjotella jälkeä. Kuvan oikeudet: Netta Nikkanen
Ai niin, nyt voipi halutessaan liittyä blogin lukijaksi, kun ymmärsin vihdoin mahdollistaa sen!


Last Saturday I went to Mia Skogster's puppy seminar. I thought that it doesn't matter if the puppy comes now or later, the seminar will still be very useful. She is a successful trainer, who has won the world championship with her malinois in IPO and these days travels around the world telling how to train obedience. The seminar day was great! First we had a lecture on how to motivate puppies with food and how to build a good relationship between the trainer and the puppy. In the afternoon there were eight puppies (ages between 4 and 12 months) with their owners, who showed how to train in practice. The seminar day was packed with useful information and knowledge, so I had to write notes like mad. Luckily, I have a few weeks time to read through my notes and do some dry run! Two weeks till due day and if things go as planned, I'll be able to start using my new knowledge in practice too within nine weeks..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti